Legionella, rodzaj bakterii, który może powodować poważne choroby układu oddechowego, zyskał uwagę na przestrzeni lat ze względu na jego związek z ogniskami choroby znanej jako choroba legionistów (inaczej legionelloza).
Dlaczego warto i należy badać wodę w zakładzie produkcyjnym? Woda jest podstawowym surowcem wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i chemicznym. Stosuje się ją do mycia, płukania, higieny, sprzątania, dezynfekcji urządzeń i oczywiście do spożycia przez pracowników. Dlatego zadbanie o jakość wody do spożycia jak i wody technologicznej gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości wytwarzanych w zakładzie produktów i bezpieczeństwo pracowników.
W dniu 23 stycznia 2023r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 28 grudnia 2022 r. w sprawie mechaniczno-biologicznego przetwarzania niesegregowanych (zmieszanych) odpadów komunalnych. Rozporządzenie określa m. in. wymagania jakie powinien spełniać stabilizat (odpad o kodzie 19 05 99) powstający w