BadaniaBadania przechowalniczeBadania

GBA - żywność - badania przechowalnicze

Trwałość produktu spożywczego zależy od wielu czynników. Do najważniejszych zaliczamy:

warunki w trakcie produkcji (przestrzeganie systemu HACCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej);
obróbkę technologiczną (solenie, wędzenie, fermentacja,obróbka cieplna, chłodzenie, zamrażanie);
dodatek substancji konserwujących;
rodzaj opakowania;
warunki składowania i transportu (temperatura, wilgotność powietrza).

Zakres badań przechowalniczych może obejmować:

Badania mikrobiologiczne (np. Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Salmonella oraz inne)

Badania fizykochemiczne (np. liczba kwasowa i nadtlenkowa, pH, obecność wolnych zasad amonowych, aktywność wody oraz inne)

Badania organoleptyczne

FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.