ŻywnośćŻywność

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności.

ŻYWNOŚĆ

Bezpieczeństwo żywności

Ochrona zdrowia ludzkiego, zwierząt i roślin ma priorytetowe znaczenie dla zdrowia publicznego a zapewnienie konsumentowi wysokiego poziomu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym jest priorytetem sektora spożywczego. Ochrona ta obejmuje wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję (od pola do stołu).

Sposób postępowania w tym zakresie regulują przepisy Unii Europejskiej oparte o prawo żywnościowe i współpracę ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Monitoring obowiązującego ustawodawstwa jest możliwy dzięki temu, że rynek Unii Europejskiej jest rynkiem jednolitym, na którym obowiązują te same standardy postępowania i te same przepisy.

Umożliwia to również współpracę nad systemem ostrzegania w ramach Sieci Międzynarodowych Urzędów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), który zapewnia szybkie przekazywanie informacji o żywności między wszystkimi organami na szczeblu krajowym i unijnym.

Podstawowe zasady polityki UE, mające na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności to:

działania w celu ochrony zdrowia publicznego;
analiza ryzyka i niezależne doradztwo naukowe;
możliwość określenia pochodzenia wszystkich produktów;
jednoznaczne informacje dotyczące żywności;
jasno określony zakres odpowiedzialności wszystkich uczestników;
procesu produkcji i dystrybucji żywności;
szkolenie i edukacja;
regularne kontrole.
Badania procesów przy produkcji

Normy UE dotyczące żywnośći

Utrzymanie norm UE dotyczących żywności zapewniają stałe i regularne kontrole urzędowe prowadzone przez państwa członkowskie. Są one prowadzone przez niezależne organy i obejmują wszystkie elementy wchodzące w skład łańcucha rolno-spożywczego. Wykorzystuje się przy tym najnowsze technologie i metody w tym badania i analizy laboratoryjne.

GBA - audity - żywność
GBA - analizy, badania

Kontrola jakości sprzedawanej żywności

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności. Badania te są przeprowadzane w ścisłym reżimie wymuszonym europejską normą ISO 17025 a ich akredytacja potwierdza kompetencje laboratorium oraz wiarygodność uzyskanych wyników.

Każde laboratorium po przyjęciu próbek do badań rejestruje je nadając im niepowtarzalny numer, który następnie pozwala na identyfikację na każdym etapie badań. Po wykonaniu analiz wyniki są przekazywane w ustalony przez zleceniodawcę sposób gwarantujący poufność zarówno zlecającego jak i uzyskanych wyników.

Przepisy prawne obowiązujące sprzedaż żywności

Badania żywności - analiza składu produktów

Mówiąc o jakości żywności należy pamiętać, że obowiązujące przepisy nakładają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych zarówno na producenta jak i dystrybutora na wszystkich etapach produkcji, transportu magazynowania i sprzedaży.

Tym co definiuje jakość żywności są przepisy prawne i oparte na nich systemy zarządzania jakością: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, itp.

FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.

Aktualności

PFAS – kompendium wiedzy.
PFAS – kompendium wiedzy.
Per- i polifluorowane związki alkilowe (PFAS), które obejmują PFOS (kwas perfluorooktanosulfonowy) i PFOA (kwas perfluorooktanowy). Są chemikaliami przemysłowymi, które są używane przez dziesięciolecia do produkcji wielu różnych produktów. Stosuje się je, aby produkty były odporne na tłuszcz, wodę i brud, a także na bardzo wysokie temperatury.
Śledzenie drobnoustrojów: identyfikacja bakterii w zakładzie produkcyjnym.
Śledzenie drobnoustrojów: identyfikacja bakterii w zakładzie produkcyjnym.
Zadaniem współczesnego producenta produktów kosmetycznych, wyrobów medycznych czy wyrobów farmaceutycznych jest zadbanie o to, aby produkt finalny był wolny od zanieczyszczeń, a zwłaszcza zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Potencjalnych źródeł tego typu zanieczyszczenia jest wiele: surowce stosowane do produkcji, woda produkcyjna, powierzchnie produkcyjne i elementy maszyn, pracownicy (odzież i dłonie) oraz powietrze.
Legionella w powietrzu.
Legionella w powietrzu.
Bakteria z rodzaju Legionella, szczególnie gatunek Legionella pneumophila, jest odpowiedzialna za wywołanie groźnej choroby zwaną legionellozą, inaczej znanej jako legionellosis. Choroba ta powoduje ciężkie zapalenie płuc i gorączkę Pontiac.