ŻywnośćŻywność

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności.

ŻYWNOŚĆ

Bezpieczeństwo żywności

Ochrona zdrowia ludzkiego, zwierząt i roślin ma priorytetowe znaczenie dla zdrowia publicznego a zapewnienie konsumentowi wysokiego poziomu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym jest priorytetem sektora spożywczego. Ochrona ta obejmuje wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję (od pola do stołu).

Sposób postępowania w tym zakresie regulują przepisy Unii Europejskiej oparte o prawo żywnościowe i współpracę ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Monitoring obowiązującego ustawodawstwa jest możliwy dzięki temu, że rynek Unii Europejskiej jest rynkiem jednolitym, na którym obowiązują te same standardy postępowania i te same przepisy.

Umożliwia to również współpracę nad systemem ostrzegania w ramach Sieci Międzynarodowych Urzędów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), który zapewnia szybkie przekazywanie informacji o żywności między wszystkimi organami na szczeblu krajowym i unijnym.

Podstawowe zasady polityki UE, mające na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności to:

działania w celu ochrony zdrowia publicznego;
analiza ryzyka i niezależne doradztwo naukowe;
możliwość określenia pochodzenia wszystkich produktów;
jednoznaczne informacje dotyczące żywności;
jasno określony zakres odpowiedzialności wszystkich uczestników;
procesu produkcji i dystrybucji żywności;
szkolenie i edukacja;
regularne kontrole.
Badania procesów przy produkcji

Normy UE dotyczące żywnośći

Utrzymanie norm UE dotyczących żywności zapewniają stałe i regularne kontrole urzędowe prowadzone przez państwa członkowskie. Są one prowadzone przez niezależne organy i obejmują wszystkie elementy wchodzące w skład łańcucha rolno-spożywczego. Wykorzystuje się przy tym najnowsze technologie i metody w tym badania i analizy laboratoryjne.

GBA - audity - żywność
GBA - analizy, badania

Kontrola jakości sprzedawanej żywności

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności. Badania te są przeprowadzane w ścisłym reżimie wymuszonym europejską normą ISO 17025 a ich akredytacja potwierdza kompetencje laboratorium oraz wiarygodność uzyskanych wyników.

Każde laboratorium po przyjęciu próbek do badań rejestruje je nadając im niepowtarzalny numer, który następnie pozwala na identyfikację na każdym etapie badań. Po wykonaniu analiz wyniki są przekazywane w ustalony przez zleceniodawcę sposób gwarantujący poufność zarówno zlecającego jak i uzyskanych wyników.

Przepisy prawne obowiązujące sprzedaż żywności

Badania żywności - analiza składu produktów

Mówiąc o jakości żywności należy pamiętać, że obowiązujące przepisy nakładają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych zarówno na producenta jak i dystrybutora na wszystkich etapach produkcji, transportu magazynowania i sprzedaży.

Tym co definiuje jakość żywności są przepisy prawne i oparte na nich systemy zarządzania jakością: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, itp.

FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.

Aktualności

GBA POLSKA wprowadza możliwość uzyskania znaku jakości dla suplementów diety
GBA POLSKA wprowadza możliwość uzyskania znaku jakości dla suplementów diety
GBA POLSKA, wiodąca firma w zakresie akredytowanych badaniach laboratoryjnych, opierając się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach suplementów diety, wprowadza do swojej oferty znak jakości, którego celem jest potwierdzenie standardów bezpieczeństwa i jakości suplementów diety.
Oznaczanie węglowodorów z olejów mineralnych (MOSH & MOAH)
Oznaczanie węglowodorów z olejów mineralnych (MOSH & MOAH)
MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) i MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) to grupy związków chemicznych, które należą do węglowodorów olejów mineralnych. Są one obecne w wielu produktach codziennego użytku, w tym w żywności, materiałach opakowaniowych, kosmetykach i środkach farmaceutycznych.
Dlaczego bakterie z rodzaju Legionella sp. są niebezpieczne w środowisku szpitalnym?
Dlaczego bakterie z rodzaju Legionella sp. są niebezpieczne w środowisku szpitalnym?
Woda stanowi jedną z najbardziej istotnych części środowiska szpitalnego. Obejmuje wodę przeznaczoną do spożycia (np. woda użytkowana w kuchniach szpitalnych), do celów higieniczno-sanitarnych (zimną i ciepłą),  wodę zasilającą urządzenia i systemy stosowane w celu optymalizacji mikroklimatu w pomieszczeniach (nawilżacze powietrza, klimatyzatory, systemy klimatyzacyjne z wodnymi chłodniami wentylatorowymi) oraz wodę wykorzystywaną w procedurach i urządzeniach medycznych (nebulizatory, płuczki do gniazd tlenowych, respiratory, urządzenia do hemodializy, urządzenia do endoskopii itp.).