ŻywnośćŻywność

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności.

ŻYWNOŚĆ

Bezpieczeństwo żywności

Ochrona zdrowia ludzkiego, zwierząt i roślin ma priorytetowe znaczenie dla zdrowia publicznego a zapewnienie konsumentowi wysokiego poziomu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym jest priorytetem sektora spożywczego. Ochrona ta obejmuje wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję (od pola do stołu).

Sposób postępowania w tym zakresie regulują przepisy Unii Europejskiej oparte o prawo żywnościowe i współpracę ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Monitoring obowiązującego ustawodawstwa jest możliwy dzięki temu, że rynek Unii Europejskiej jest rynkiem jednolitym, na którym obowiązują te same standardy postępowania i te same przepisy.

Umożliwia to również współpracę nad systemem ostrzegania w ramach Sieci Międzynarodowych Urzędów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), który zapewnia szybkie przekazywanie informacji o żywności między wszystkimi organami na szczeblu krajowym i unijnym.

Podstawowe zasady polityki UE, mające na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności to:

działania w celu ochrony zdrowia publicznego;
analiza ryzyka i niezależne doradztwo naukowe;
możliwość określenia pochodzenia wszystkich produktów;
jednoznaczne informacje dotyczące żywności;
jasno określony zakres odpowiedzialności wszystkich uczestników;
procesu produkcji i dystrybucji żywności;
szkolenie i edukacja;
regularne kontrole.
Badania procesów przy produkcji

Normy UE dotyczące żywnośći

Utrzymanie norm UE dotyczących żywności zapewniają stałe i regularne kontrole urzędowe prowadzone przez państwa członkowskie. Są one prowadzone przez niezależne organy i obejmują wszystkie elementy wchodzące w skład łańcucha rolno-spożywczego. Wykorzystuje się przy tym najnowsze technologie i metody w tym badania i analizy laboratoryjne.

GBA - audity - żywność
GBA - analizy, badania

Kontrola jakości sprzedawanej żywności

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności. Badania te są przeprowadzane w ścisłym reżimie wymuszonym europejską normą ISO 17025 a ich akredytacja potwierdza kompetencje laboratorium oraz wiarygodność uzyskanych wyników.

Każde laboratorium po przyjęciu próbek do badań rejestruje je nadając im niepowtarzalny numer, który następnie pozwala na identyfikację na każdym etapie badań. Po wykonaniu analiz wyniki są przekazywane w ustalony przez zleceniodawcę sposób gwarantujący poufność zarówno zlecającego jak i uzyskanych wyników.

Przepisy prawne obowiązujące sprzedaż żywności

Badania żywności - analiza składu produktów

Mówiąc o jakości żywności należy pamiętać, że obowiązujące przepisy nakładają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych zarówno na producenta jak i dystrybutora na wszystkich etapach produkcji, transportu magazynowania i sprzedaży.

Tym co definiuje jakość żywności są przepisy prawne i oparte na nich systemy zarządzania jakością: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, itp.

FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.

Aktualności

GBA POLSKA – praca w okresie „majówki”
GBA POLSKA – praca w okresie „majówki”
Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, że w związku z nadchodzącym Świętem Pracy oraz Świętem Narodowym Trzeciego Maja, wszystkie próbki do badań powinny być dostarczone do godz. 16 w dniu 27 kwietnia 2023. Próbki dostarczone bezpośrednio przez Klientów lub za pośrednictwem Kurierów 28 kwietnia br., mogą zostać skierowane do badań po 3 maja br.
Nowe rozporządzenie w sprawie mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów
Nowe rozporządzenie w sprawie mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów
W dniu 23 stycznia 2023r.  weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 28 grudnia 2022 r. w sprawie mechaniczno-biologicznego przetwarzania niesegregowanych (zmieszanych) odpadów komunalnych. Rozporządzenie określa m. in. wymagania jakie powinien spełniać stabilizat (odpad o kodzie  19 05 99) powstający w
Pralnie realizujące usługi na rzecz szpitali
Pralnie realizujące usługi na rzecz szpitali
Wychodząc na przeciw potrzebom pralni realizujących usługi na rzecz podmiotów świadczących usługi lecznicze (szpitale) firma GBA POLSKA Sp. z o.o. przygotowała specjalną ofertę badań weryfikujących czystość mikrobiologiczną bielizny, wody, powierzchni i urządzeń pralni, pojemników do transportu bielizny, powietrza oraz próbek z dłoni pracowników.