ŻywnośćŻywność

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności.

ŻYWNOŚĆ

Bezpieczeństwo żywności

Ochrona zdrowia ludzkiego, zwierząt i roślin ma priorytetowe znaczenie dla zdrowia publicznego a zapewnienie konsumentowi wysokiego poziomu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym jest priorytetem sektora spożywczego. Ochrona ta obejmuje wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję (od pola do stołu).

Sposób postępowania w tym zakresie regulują przepisy Unii Europejskiej oparte o prawo żywnościowe i współpracę ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Monitoring obowiązującego ustawodawstwa jest możliwy dzięki temu, że rynek Unii Europejskiej jest rynkiem jednolitym, na którym obowiązują te same standardy postępowania i te same przepisy.

Umożliwia to również współpracę nad systemem ostrzegania w ramach Sieci Międzynarodowych Urzędów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), który zapewnia szybkie przekazywanie informacji o żywności między wszystkimi organami na szczeblu krajowym i unijnym.

Podstawowe zasady polityki UE, mające na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności to:

działania w celu ochrony zdrowia publicznego;
analiza ryzyka i niezależne doradztwo naukowe;
możliwość określenia pochodzenia wszystkich produktów;
jednoznaczne informacje dotyczące żywności;
jasno określony zakres odpowiedzialności wszystkich uczestników;
procesu produkcji i dystrybucji żywności;
szkolenie i edukacja;
regularne kontrole.
Badania procesów przy produkcji

Normy UE dotyczące żywnośći

Utrzymanie norm UE dotyczących żywności zapewniają stałe i regularne kontrole urzędowe prowadzone przez państwa członkowskie. Są one prowadzone przez niezależne organy i obejmują wszystkie elementy wchodzące w skład łańcucha rolno-spożywczego. Wykorzystuje się przy tym najnowsze technologie i metody w tym badania i analizy laboratoryjne.

GBA - audity - żywność
GBA - analizy, badania

Kontrola jakości sprzedawanej żywności

Badania laboratoryjne są najskuteczniejszym sposobem kontrolowania i monitorowania jakości produkowanej oraz sprzedawanej żywności. Badania te są przeprowadzane w ścisłym reżimie wymuszonym europejską normą ISO 17025 a ich akredytacja potwierdza kompetencje laboratorium oraz wiarygodność uzyskanych wyników.

Każde laboratorium po przyjęciu próbek do badań rejestruje je nadając im niepowtarzalny numer, który następnie pozwala na identyfikację na każdym etapie badań. Po wykonaniu analiz wyniki są przekazywane w ustalony przez zleceniodawcę sposób gwarantujący poufność zarówno zlecającego jak i uzyskanych wyników.

Przepisy prawne obowiązujące sprzedaż żywności

Badania żywności - analiza składu produktów

Mówiąc o jakości żywności należy pamiętać, że obowiązujące przepisy nakładają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych zarówno na producenta jak i dystrybutora na wszystkich etapach produkcji, transportu magazynowania i sprzedaży.

Tym co definiuje jakość żywności są przepisy prawne i oparte na nich systemy zarządzania jakością: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, itp.

FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.

Aktualności

GBA POLSKA wprowadza możliwość uzyskania znaku jakości dla kosmetyków
GBA POLSKA wprowadza możliwość uzyskania znaku jakości dla kosmetyków
GBA POLSKA, wiodąca firma w zakresie akredytowanych badaniach laboratoryjnych, opierając się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach kosmetyków, wprowadza do swej oferty znaki jakości, których celem jest potwierdzenie standardów bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych.
Mikrobiologia lodów
Mikrobiologia lodów
W upalne dni każdy z nas szuka choć odrobiny ochłody. Często więc sięgamy po zimne napoje i lody. Śmietankowy smak może nas zabrać na chwilę w świat naszego dzieciństwa a soczyste sorbety- w pachnące owocami tropiki. Jednak, aby ta mentalna podróż nie skończyła się co najmniej bólem brzucha, producent musi zadbać o bezpieczeństwo swoich produktów.
Glin (aluminium) w wodzie: do spożycia, do dializ oraz do celów farmaceutycznych
Glin (aluminium) w wodzie: do spożycia, do dializ oraz do celów farmaceutycznych
Glin w wodzie do spożycia może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, ponieważ po spożyciu może w pewnym stopniu odkładać się w kościach, a najnowsze badania naukowe wskazują również, że stanowi jeden z czynników wywołujących zaburzenia w strukturze i czynnościach komórek nerwowych.