Ochratoksyna A w żywności

Od 1 stycznia 2023 roku obowiązuje nowa wersja rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006, gdzie znajdują się szczegółowe limity oraz pełna lista środków spożywczych, dla których określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń.

Jednym z nich, jest ochratoksyna A (w skrócie OTA), która jest mikotoksyną wytwarzaną przez grzyby z rodzaju Aspergillus oraz Penicillium. Jest to substancja zanieczyszczająca, którą można znaleźć w wielu rodzajach żywności, takich jak zboża i produkty zbożowe, ziarna kawy, suszone owoce, wino i sok winogronowy, przyprawy czy lukrecja.

Wykazuje ona działanie mutagenne i rakotwórcze. Cechuje ją również toksyczne działanie wobec neuronów – istnieje prawdopodobieństwo, że taki mechanizm może wpływać na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Toksyna ta wpływa także hamująco na działanie naszego układu immunologicznego.

Komisja Europejska postanowiła zaktualizować dotychczasowe limity dla tej mikotoksyny oraz rozszerzyć listę środków spożywczych, dla których określono najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczenia ochratoksyną A. Rozszerzenie listy obejmuje m.in.:

  • wyroby piekarnicze, przekąski zbożowe i śniadaniowe przetwory zbożowe,
  • bezalkoholowe napoje słodowe,
  • syrop daktylowy,
  • suszone owoce inne niż suszone owoce winorośli,
  • wybrane produkty z lukrecji,
  • suszone zioła,
  • wybrane składniki naparów ziołowych,
  • wybrane nasiona oleiste,
  • pistacje,
  • proszek kakaowy.

W GBA POLSKA wykonasz badania OTA metodą chromatografii cieczowej LC MS/MS z limitem LOQ = 0,3 µg/kg. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty badań laboratoryjnych oraz eksperckiego wsparcia.

Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu i współpracy z GBA POLSKA!

 

GBA POLSKA Sp. z o.o. od 20 lat jest rzetelnym i wiarygodnym partnerem w obszarze badań laboratoryjnych i usług intelektualnych dla żywności, środowiska i kosmetyków.